Blogbejegyzések

1. Az ad hoc beugrom egy brutál erős órára, tervezetlenül, azzal csak rosszat teszel magadnak. Ha több a szabadidőd és több órára ugrasz be, akár egymás után és mind brutál nehéz, azzal meg még rosszabbat.

A csontokat és izmokat már rég ismerjük, de a fasciával sokáig nem foglalkozott senki sem tudományosan. A fasciakutatás kezdete csak az 1900-as évek elejére nyúlik vissza. Egy olyan szövetet kezdtünk el behatóbban vizsgálni, amit eddig ismertünk ugyan, de a tulajdonságait nem. Gőzerővel folynak a kutatások e téren a mai napig, ugyanis az ultrahang...

Az elmúlt hetek után elgondolkodtam azon, hogy mennyire aláássa az ember előrehaladását és fejlődését az, ha irreális elvárásai vannak magával szemben.

Akkor lehet elkezdeni terhelni egy ízületet, ha minden mozgástartományban megvan a megfelelő mobilitása és stabilitása is. Ha ugyanazokat a gyakorlatokat végzed minden edzés alkalmával, vagy izomcsoportra különválasztott edzésterv alapján dolgozol, a mozgástartományod az adott feladatokra korlátozódik és előfordul, hogy túlterhelődik.

Mivel az ízület nagyon nagy mozgásterjedelmet ad, ezért ezek az izmok szintén nagy igénybevételnek vannak kitéve, tapadó inaik a csontok által is sérülhetnek. Ezt elkerülendő, az ízületben elhelyezkedő bursák (nyáktömlők) fontos feladata, hogy az általuk termelt nyálkaréteg a súrlódó felületeket csúszóssá tegye.