Térdfájás futóknál - egy rehabilitáció rövid sztorija

2023.08.25

Pár hete megkeresett egy új vendég, aki sokat fut, és fáj a jobb térde egy ideje. 

Elmondása szerint ez eleinte nem zavarta annyira, de most már szörnyen idegesíti, mert az amúgy élvezetes futást megkeseríti számára, és észrevette magán, hogy szinte fél használni, nem gondol annyira jó érzéssel a futásra mint eddig. Ez megrémítette mert ez egy olyan tevékenység, amely az énidőt jelenti számára, mentálisan a teljes kikapcsolást, amit semmiféleképpen nem szeretne elveszteni. 

Az együttműködésünk és a siker feltétele az, hogy a házi feladatokat is csinálja otthon és mivel ezt vállalta, belevágtunk.

A mozgástesztek után köpölyöket tettem fel a comb külső oldalára, ahol a fájdalmat érezte teljes vonalban, majd elkezdtünk mozogni velük együtt. 10 perc elteltével jelentősen javult a helyzet. Ezután még floss szalaggal is kombináltam a rehabilitációt, nemcsak a comb külső részén hanem a négyfejű combizmon, amely a comb elülső részét alkotja. Visszatesztelésnél a 10-es skálán eddig 8-as fájdalom 3-as lett. A hatás prolongálásaként kinesiotape-et is kapott, majd hazament. Megegyeztünk abban, hogy nem csak futás után használja az SMR hengert és az SMR mogyorót, hanem napi kétszer megcsinálja a közösen összeállított hengerezési protokollt az összes érintett területre, valamint napi 1x a mobilizálási feladatokat és a háziként kapott fascia tréninget.

Pár nap múlva...

Egy hét elteltével újra jött, hogy már ezerszer jobb, csak néha érzi egy ponton, hogy kellemetlen. Ismételten kapott rá kezelést blade - azaz fasciakés - képében, majd köpölyöztünk is újra, szintén mozgásban. A fájdalomskálán 1-es számra csökkentünk, amely nem minden esetben volt érezhető.
Ezek után a rehabilitációs technikák után 3 napnak kell eltelnie amíg a regenerációs folyamatok végbemennek és fontos az is, hogy ezalatt a megbeszélt feladatok menjenek otthon. Négy nap múlva versenyre ment, ami remekül sikerült, fájdalom nélkül futotta végig a teljes távot. 


Már csak annyi a dolgunk, hogy a mozgásmintáit áttanulmányozzuk, átvegyük a helyes testtartást és az abban végzett mozgásait, ezáltal ha van rossz mozgásminta, elkezdünk rajta javítani, mert ha ezen nem változtatunk, akkor előfordul, hogy visszatérnek a problémák.


Mit rontott el ez a hétköznapi sportoló ember? Hogy jutott el idáig, hogy a fájdalomtól félve szinte nem mert futni? Miért nem jutott el saját magától a megoldásig? 

Az ülőmunka mellett sokat futott, de nem tette mellé a mobilizációt, speciális hengerezési technikákat, valamint nem fordított gondot a regenerációjára. Maga a futás egyedüli tevékenységként egy egyoldalú terhelés, mert nincs mellette semmi más sporttevékenység. Mihelyst megtanulta, hogy milyen a dinamikus nyújtás, a fasciatréning, és más mobilizálási technikák, már mellétette azt a tevékenységi kört amely teljessé tette a futását.

Érdemes tehát személyre szabott tanácsokat kérni, ha elhatároztad magad, hogy változtatsz!