Terheljük az ízületeket több irányból!

2021.02.09

De miért? És hogyan? :) 

Akkor lehet elkezdeni terhelni egy ízületet, ha minden mozgástartományban megvan a megfelelő mobilitása és stabilitása is. Ha ugyanazokat a gyakorlatokat végzed minden edzés alkalmával, vagy izomcsoportra különválasztott edzésterv alapján dolgozol, a mozgástartományod az adott feladatokra korlátozódik és előfordul, hogy túlterhelődik. 

Többnyire az átlag hobbisportoló sagittalis és frontális síkban mozog a feladatok végzése közben (előre-hátra és oldalra), de elengedhetetlen a mozdulatok és irányok változtatása. Vegyünk példának egy rendszeresen futó vendégemet. A futás mellé, külön alkalommal, tettünk lazítást, floss-szal, köpöllyel, fókuszálva a fájó és érzékeny területekre (talpi fascia, vádli, Achilles területe) és mobilizáló gyakorlatok sorát kapta, majd később funkcionális gyakorlatokat  és közben változtattunk azokon a síkokon, amiket eddig használt. 

A mozgásanyag kiteljesedett, mert az ízületeknek kell, hogy azokban a síkokban, amelyekben képesek és tudnak mozogni, ingert kapjanak - ha egy síkban terheled őket folyamatosan, biztosan problémád lesz velük.