Mit tehetünk az ízületeink védelme érdekében?

2019.12.06

1. Válasszunk preventív edzést, végezzünk prevenciós gyakorlatokat!

De mit is jelent ez pontosan?

Azokra az izmokra, amik az ízületek stabilitásának megőrzésében nagyobb szerepet kapnak, kicsit másként fókuszálunk és tudatosan fejlesztjük őket! Így a sérülések és ízületi fájdalmak megelőzhetők és elkerülhetők. 

A feladatokat helyesen kell kivitelezni, ebben segítségedre lehet az edződ. Speciális stretching technikákkal javítunk az ízületi mozgástartományokon is. 

2. Ne állj le! Mozogj, amennyit csak lehet!

Terhelés nélkül az ízületekben kevesebb synovia (*lásd alább a magyarázatban) termelődik, és az ízület elkezd leépülni. Ahogy idősödünk, az ízületek sérülékenyebbek. Tehát fokozatosan, és tudatosan eddz, mert az elpusztult porcszövet nem pótolható, ha egy hosszú túlterhelés miatt ízületi kopás keletkezik.
Változatos gyakorlatokat végezz, mert nem jó, ha az ízületeket folyton egy irányból terheljük.
A dohányzás érszűkítő hatása miatt kevesebb oxigén jut az ízületekbe, ami miatt a porcok rugalmassága csökken, és a porcsejtek elpusztulnak.


3. Melegíts be edzés előtt!

Minél melegebb az ízületet körülvevő környezet, annál jobban és könnyebben tudjuk mozgatni az ízületeket (a synovia miatt). Enélkül fennáll a sérülés veszélye.Az ízületek a legrosszabb gyógyulási képességekkel bírnak. Ha mégis sérül, törekedjünk a tökéletes gyógyulásra.4. Nyújts le edzés után!Nyújtás nélkül nem tudod kihasználni az ízületeid maximális mozgástartományát. Valószínűleg ha sportolsz, és jönnek az eredmények, azt gondolod, jól van ez így, nyújtás nélkül. 

Teljesen biztos vagyok benne, hogy jobb eredményeid lehetnének, ha nyújtanál. Viszont ezt csak úgy tudod meg, ha megteszed! Egy merev és rövidült izomzat ráadásul rendkívül sérülékeny is! Stretching és mobilizáció nélkül nincs egészséges regeneráció és nincs fejlődés sem. 

Ne várd el magadtól a folyamatosan jó, és az egyre jobb teljesítményt a megfelelő regenerálás nélkül!

* Az ízületben elhelyezkedő bursák (nyáktömlők) fontos feladata, hogy az általuk termelt nyálkás réteg a súrlódó felületeket csúszóssá tegye. A nagy mechanikus terhelésnek kitett testrészekhez tartozó ízületek esetében ez nagyon fontos funkció. Ez a nyálkás folyadék a synovia.