Kis eszmefuttatás a derékfájás körül...

2022.10.23

Derékfájás.
Sokat ülsz, nem mozogsz, nincs időd rá. Nincs időd magadra és össze vissza eszel. Inkább elmész tabatára, vagy alakformálóra, ha mégis van egy órád, az majd segít, de legalábbis több haszna van, mint elmenni gerinctréningre, otthon SMR-ezni, vagy korrekciós tréningre menni, az olyan borzasztóan unalmas! Meg amúgy is, a térded is fáj! Pedig szeded a porcépítőt!
És régebben hallottad valahol valakitől, hogy meg kell erősíteni azt ami fáj, akkor jó helyen vagy a hot ironon, nem?!
De amúgy meg megteszed a 10.000 lépést, és kutyát is sétáltatsz minden este. Szóval, na, azért szó nem érheti a ház elejét!

Ki kell ábrándítsalak!

1.  Az ad hoc beugrom egy brutál erős órára, tervezetlenül, azzal csak rosszat teszel magadnak. Ha több a szabadidőd és több órára ugrasz be, akár egymás után és mind brutál nehéz, azzal meg még rosszabbat.

Az ülésben és az immobilitásban régóta rossz állapotban lévő izomzatodat ezzel végképp kinyírod! A derekad (+ bármi másod) még jobban elkezd fájni, ezt összekötöd agyban azzal, hogy a mozgástól történt. Ezért leállsz, mondván, hogy a mozgás neked nem lesz jó.
NE TEDD. Inkább keress meg egy szakembert. Lehetőleg preventív szemléletű edzőt, vagy sportrehab szakembert, gyógytornászt, mozgásterapeutát. A kulcs az állapotodnak megfelelő mozgás tervezése.

2. Unalmas? hát, nem tudom. Az én vendégeimen nem úgy veszem észre. (Cáfoljatok meg, aktívan járók....:) 

3. A porcerősítő önmagában semmit sem ér. A porcnak nincs vérellátása, tápanyagait a környező szövetek mozgása során kapja. Ha nincs mozgás, nincs tápanyag. Hiába szeded be, nem jut el oda ahova kell! 

4. Tízezer lépés és kutyasétáltatás.

Az egyoldalú terhelések kategóriába tartoznak, ergo szinte észrevétlen túlterheled magad.
A legalattomosabb dolog, mert nem azonnal lesz érezhető és fájdalmas következménye. Akkor lesz, amikor egyik nap rosszul fordulsz az autóba való beszállás közben, vagy azt hiszed, elaludtad, meghúztad, akármi. Na, akkor gondolj arra hogy ezen már régóta dolgozol, a fenti hozzáállással.A túlterhelés ellen a szervezetünk túlzottan is megerősíti az érintett izmot, hogy képesek legyünk megfelelni az igénybevételnek, ettől a szövetek merevvé és rugalmatlanná válnak. A sok gyaloglás és "stop and go" jellegű sétálás a csípő körüli izmokat, és a lejjebb lévő struktúrákat fogja rugalmatlanná, merevvé tenni.
A Stop and go nem egy folyamatos és lendületes járás/gyaloglás, hanem egy múzeumi séta jelleggel végzett - lásd kutyasétáltatás - gyaloglás, amely nem használja ki és fel a fasciális rendszer rugalmasságát, és nem kovácsol belőle lendületet, hanem mindig visszaesik a nullára (stop) majd indul (go) mindezt óriási energiaigénnyel teszi.

A sok gyaloglástól a rugalmatlan és túlfeszült izmok nem jutnak elegendő tápanyaghoz, és az ott felgyülemlett salakanyag sem tud eltávozni. Ez a tápanyaghiány lassú sorvadáshoz vezet, teljesítményed egyre rosszabb lesz, a salakanyagok felhalmozódása pedig fájdalommal jár. 

5. Azt mondták régebben Neked valahol, ha fáj, akkor gyenge, meg kell erősítened.
Nem. Rugalmasítani kell. De azt hogyan? Hát, nem a tabatán.
Oda is mehetsz természetesen, ha már rendben vagy!
Ha elkezdesz tervszerűtlenül erősíteni egy youtube videó alapján, egy rossz mozgásmintával, amit a beszűkült csípő körüli izomzat okozott az évek alatti ülés miatt, azzal még tovább terheled az amúgy is feszes, merev és rugalmatlan izmaidat.
Ezek aztán annyira fognak fájni, hogy az orvosnál kötsz ki és kezdetét veszi egy második fejezet abban a könyvben, amiben egyre nehezebben igazodsz ki. 

A Neked minden szempontból megfelelő mozgásanyag kiválasztása ezer féle tényezőtől függ!!! Évekig tanuljuk, ez a szakmánk. 
Érdemes tehát személyre szabott tanácsokat kérni, és nem a youtube-ról meg más 2 soros facebookos megmondó posztjából tájékozódni. Keress egy szakembert, nézd meg kihez mész, keress és kérj róla véleményt.

Tedd ezt meg magadért, gondolkozz hosszú távon!