Az előre helyezett fejtartás és a banyapúp...

2022.07.25

Jó esetben csak feltűnt más embereken. Rossz esetben már felfedezted magadon... 

Kicsit járjuk körül, mi történik ebben a folyamatban! Értsük meg és akkor könnyebb lesz ellene tenni! 

Ideális esetben, amikor a test a saját súlyvonala köré rendeződik, akkor a fej kb. 5 kg súlyát az izmok könnyűszerrel meg tudják tartani stabilizáló munkájukkal. Ülés közben azonban a fejet előretoljuk, hogy jobban lássuk a monitort és hátunk görnyedt lesz. 

Ez nem az első héten fog problémát okozni, hanem amikor már ez a tartás állandósul (1 év - 2 év - 5 év múlva). Aztán már állva és más hétköznapi és sportmozgások közben is ebben a helyzetben tartjuk magunkat.

Mi történik itt hosszú távon? 

A nyak elülső részén lévő izmok lassan inaktívvá válnak, mert nem használod őket, emiatt a nyakon hátul lévő izmokra hárul a teljes tartó feladat. Viszont most már nem az 5kg-os fejet kell tartaniuk, hanem ennek többszörösét. Minél előrébb helyeződik a fej, annál nehezebb. És már nem csak ülés közben, ugye... hanem jóformán végig a napközbeni mozgások ideje alatt. A nyakunk túlterhelődése miatt az izmok túl merevvé válnak, romlik az anyagcsere, a tápanyag nem jut el oda és a salakanyagokat sem szállítja el a nyirokkeringés. Emiatt lesz fájdalmas ez a terület.  

Mik a következmények? 

A banyapúp a testünk egyik protektív, védekező mechanizmusa, vagy válasza erre a megterhelésre: megpróbálja még jobban megerősíteni a háti és nyaki csigolyák átmenetének a területét, megvastagszik a fascia és rugalmatlanná válik, letapadások (crosslinkek) alakulnak ki. Porckorong ellapulás (aztán sérv): a csigolyák egyre közelebb kerülnek egymáshoz, mert az izom és fascia egysége egy merev tömeggé válik, ami húzza össze a csigolyákat. Szintén a test védekező mechanizmusa az a tünet, hogy meszes felrakódásokat hoz létre közöttük. Ezek aztán recsegnek ropognak, mikor fordítjuk a fejünket. (Sérvvé akkor válik, amikor a túlfeszülés miatt már nem bírja a terhelést a porckorong külső rostos gyűrűje és kiszakad. )

Csigolyák közötti instabilitás is létrejöhet, mert az által, hogy közelebb kerülnek egymáshoz, a közöttük lévő kisízületek és szalagok lötyögőssé válnak, elkezdenek kopni és így aztán gyorsan "elhasználódnak" sajnos. 

Egy másik vészjelzés is beindul: testünk védekezésként a körülötte lévő izomzatot feszíti meg, ezzel igyekszik stabilizálni a gerinc ezen szakaszát, de ennek a következménye megint az lesz, hogy közelebb húzza a csigolyákat egymáshoz. 

Mindezekből Ti is láthatjátok, hogy a probléma eredetét kell megszüntetnünk ahhoz, hogy ténylegesen javulást érjünk el. 

A fájdalomcsökkentők, és a gyulladáscsökkentők csak ideig óráig fognak segíteni. Ergo: muszáj a rossz mozgás és tartásmintát kiradíroznunk a kisagyunkból.  

Mit tudsz ehhez TE tenni:

Tudatosítod a rossz (fej)tartásod, felismered, hogy probléma van és ezen csak TE tudsz változtatni. 
Fejtetővel megnyújtózol felfelé, ahányszor csak eszedbe jut, mintha egy lufi lenne a fejedre kötve, amely szépen lazán felfelé húz Téged. Ülés, járás, mozgás közben. Csökkented a kiváltó okot: próbálsz más pozícióban ülni, sokszor változtatod a helyzeted ülés közben.
Ülj fitball labdán negyed órát, aztán tedd a székedre az ékpárnát, negyed óra múlva cseréld le, ülj vissza a labdára, vagy térdeplő székre, újabb negyed óra után tedd a székre az egyensúly párnát, negyed óra után cseréld le. Ha telefonálsz munka közben, állj fel, járkálj, ne ülj ugyanabban a helyzetben. 

Ha azt érzed, hogy nehéz és fáradtságos, gondolj arra, hogy valaki megtanul az ellentétes kezével írni, dolgozni. Ez mennyiben más?

Mit tudok Neked ÉN segíteni:

Csökkentjük a fájdalmakat, nemcsak a nyak, hanem a környező területek kezelésével. 

A nyak hátsó részén lévő izmok lazítása és a lapockazáró izmok aktiválása a feladatunk. Mobilizáljuk a nyakad és izometrikus gyakorlatokat végzünk. A nyakhoz szorosan kapcsolódó felkar, váll és lapocka is feladatokat kap, de az erősítés és lapocka stabilizáció csak ez után jön.

Nem 2 hét alatt fog helyrejönni, és nem csak a velem való munkától, hanem az otthon végzett feladatoktól és a Te hozzáállásodtól! 

Ha úgy érzed eltökélten változtatni szeretnél, várlak szeretettel!