A PILATES módszerről

2019.08.11

Sokan érdeklődtetek mostanában, hogy különféle panaszokra "jó" - e a Pilates, ezért összeszedtem egy kis infót, hogy lássátok, mi is ez a módszer, és hogyan alakult ki. 

A Pilates mozgásanyaga Joseph Pilates nevéhez fűződik, aki az első világháború sebesült katonáit rehabilitálta: a megmozdulni alig tudó háborús sebesülteket kezdte edzeni Angliában azzal az edzésmódszerrel, amit saját maga dolgozott ki.

A kórházi ágyakat kapaszkodókkal, rugókkal, kötelekkel, kerekekkel alakította át - innen származnak a későbbi Pilates gépek, amelyek napjainkig nagy sikert aratnak mindenhol (már ahol van rá keret, mert nagyon borsos áruk van...).
Eredményeit tükrözte, hogy még az orvosok is alig akartak hinni a szemüknek, mert azok a betegek, akikkel Pilates foglalkozott, sokkal látványosabb javuláson mentek keresztül és jóval hamarabb talpra álltak, mint a többi beteg, akikkel nem foglalkozott.
Gyerekkorában, sőt még fiatal korában is gyenge és beteges volt, krónikus bajokkal küzdött. Asztmás volt, és kóros D vitamin hiánya miatt a csontozatában is jelentős változások következtek be. Megszállottként próbált változtatni ezen az állapoton és nem nyugodott bele, hogy gyenge, ezért saját edzésbe kezdett a saját szemlélete és tanulmányai alapján.
Ettől kezdve a testedzésnek és az emberi test működési mechanizmusainak szentelte minden percét. 

Nekifogott az ókori görög orvoslást és orvosokat tanulmányozni, mert ő is a test és lélek egyensúlyában hitt, majd ezen a csapásvonalon kezdte a saját edzésprogramját leírni.

Eltökéltségének és kitartásának eredményeképp gyors tempóban egészséges sportemberré vált. Módszerével sikerült olyannyira kigyógyítania magát gyermekkori betegségeiből, hogy bokszoló és tornász lett belőle, és később is kitűnő formában lévő edző, egészen a haláláig.

Bár a pszichoszomatika szó csupán a XIX. században keletkezett, a test és a lélek szoros kapcsolatát már az ókorban is ismerték. A keleti és görög filozófiában és orvoslásban évezredek óta jelen van az elképzelés, miszerint a testi és lelki tényezők együttes harmóniája hívja életre az egészséget. Ha ez a harmónia megbomlik, különböző betegségek figyelmeztetnek erre. 

Angliából aztán hazatért Németországba, ahol táncosokkal kezdett foglalkozni, majd 1926-ban emigrált Amerikába, ahol megnyitotta saját fitness stúdióját a new yorki balett közelében. Először ott is táncosokat rehabilitált és edzett, majd később szélesebb körben is ismertté vált: a fitness irányzatok vezetőjévé lett a Pilates módszer. 1967-ig, haláláig, aktívan tevékenykedett a stúdiójában.

Az edzésmódja tehát a test, a lélek és a szellem harmóniáját egyaránt szem előtt tartja. A mozgásanyag hatására fejlődik a hajlékonyság, az erő, az állóképesség, egyensúlyérzék, izomtudatosság.
Csupa olyan készség és képesség, amelyek a harmonikus mozgás alapjai. Olyan izmokat is megmozgat, amelyek létezését egyébként észre sem vesszük, így akaratlagosan azokat nem is tudjuk mozgatni.
A kontrollált mozgások és a légzéskoordináció összehangolásával olyan izomfejlődés veszi kezdetét, amelyet az első óra után lehet hogy még nem veszünk észre, de az ötödik után már nyilvánvaló lesz.

A mai problémáink alapja többek között az ülő életmód és a stressz, amelyek komoly fájdalmakat okozhatnak nyak, derék és háttájékon. A Pilates módszer kiváló eszköz a kezünkben, hogy javítsunk ezen, és felfedezzük e módszer regeneráló lehetőségeit.