A LÉGZÉS ÉS A VALÓDI CORE KAPCSOLATA

2022.08.26

Amikor légzésről beszélünk, alapvetően a gázcseréről beszélünk, ahol a rekeszizom a fő munkavállalónk.

Na de hogy jön ide a core?

A rekeszizmunk, amit a légzéskor használunk, a frontális fasciális lánc része a testünkön: (Bővebben a fasciáról ITT olvashatsz) ergo a rekeszizom más myofasciális struktúrákkal kapcsolódik és dolgozik össze: a haránt hasizommal, a gerinccsigolyáink multifidus izmaival (gerincstrabilizátorok) és a medencefenék izmaival. 

Ha mozog a rekeszizom a megfelelő légzéssel, mozgásba hozza mindazokat, akikkel kapcsolatban áll. Reflexesen aktiválja tehát az előbb említett izmokat, és létrejön a hasűri nyomás, amely egy dinamikus stabilitást ad. Mivel nem akaratlagosan hozod létre, nem fog egy merev testtartást eredményezni és nem is kér többletenergiát a testedtől. 

Ez a valódi és legbelső core rendszerünk.

Alapvetően a légzési segédizmok (trapézizom, fejbiccentő izom és a bordaközi izmok) passzívan követik a belégzést. Erőltetett légzésnél ők dolgoznak, de ha rendeződik a helyzet, kikapcsolnak. Ha nyugalmi helyzetben is ezek segítenek, emelik a vállakat belégzéskor, erőltetetten, az irtó nagy munka ezeknek az izmoknak.

Hogyan aktiváljuk és késztessük reflexesen munkára a belső core-t? 

Orrlégzéssel! Orron át be és ki, ez a fiziológiás légzésünk. Ha nagyon erős az igénybevétel (futás, súlyzós edzés stb.) természetes, hogy nem tudunk elegendő levegőt beszívni az orrunkon át, ilyenkor a szájlégzés és a légzési segédizmok is bekapcsolódnak, majd ha vége a terhelésnek, akkor visszaáll az orrlégzés. A mindennapokban viszont a szájlégzésre nincs szükségünk!

A 21. század azonban az állandó stressz korszaka: megváltozott lassan a légzésünk, rövideket és felszínesen lélegzünk. Az emberek nagy százaléka hiperventillál, szájlégzéssel. A stressz miatt a rekeszizom is túlfeszül és nem tud akkorát tágulni, amekkorára szükség van. Átalakul a légzésmintánk. Alapesetben 6-8 belégzés történik egy perc alatt nyugalmi helyzetben, de 8-10 még normálisnak mondható. Ennél több már nem. 


Mi a légzés szerepe az életünkben, azon kívül hogy életben tart?

  • A helyes légzés mobilizálja a belső szerveket. Muszáj hogy mozduljanak, mert nem fiziológiás crosslinkek - letapadások - alakulnak ki köztük és az őket körbevevő szövetek között. Ezzel a mozgással a nyirokkeringést is serkenti. Ha a hasűri légzés nincs meg, funkciójában sérülhet az a belső szerv.
  • A helyes légzés a gerincet is mobilizálja. Pici elmozdulások ezek, de nagyon fontosak.
  • A helyes légzés megteremti a belső hasűri nyomást, azaz egy poszturális - tartásbeli - kontrollt ad.

 

Szóval, a megfelelő "hasűri" légzéssel aktiválódik a valódi core izmunk. 

Ha azt mondom feszítsd meg a hasad, azzal egy merev helyzetbe kényszerítelek, amelyben nehézkes a mozgás. Szóval a valódi core "izom" nem a felülésektől és a sok planktől fog jól működni rajtad, hanem a helyes légzés és a megfelelő hasűri nyomás együttműködésétől, amely egy tudatosan nem irányítható folyamat. (Valójában a core egy gyűjtőnév, a fentebb említett stabilizáló izmok együttese és nem egy darab izom.)

Mit csinál a szájlégző, hiperventilláló ember? Nem használja ki azt, ami természetesen adott, "leszokik" az orrlégzésről, ergo nem tudja reflexesen a légzéssel aktiválni a belső core-ját. 

Helyes légzés = core kontroll! A core kontroll egy rugalmas, adaptálódni képes rendszer, amely nem merevít el. Ha ez nincs meg, akkor ezt a munkát más, felszínes izmok veszik át, amelyek jók a nagymozgásokban, de a kicsikben nem, mert nincs stabilizációs funkciójuk.

Miért hiperventillálunk? 

Az agy érzékeli a vér oxigén és szén dioxid tartalmát, és ha utóbbi egy bizonyos szint fölé emelkedik, nem tolerálja, és belégzésre ösztönöz, hogy a szén dioxid kikerüljön a szervezetből. Szándékosan írtam hogy nem tolerálja, mivel ezt a toleranciát lehet növelni (és jó is, ha növeljük). Megszoktad, hogy az agyad egy bizonyos CO2 szintnél már kifújatja veled a levegőt, ezért lihegve, felszínesen lélegzel. Valószínűleg nem is tudsz róla, hogy ezt teszed.

CO2 megy ki, és oxigén be, oké. Eddig megvan. :)

Itt van viszont a hiányzó puzzle darabka: ahhoz hogy az oxigént használni tudd bent, kell hozzá széndioxid, hogy a sejtjeidhez eljusson, mert a hemoglobin szállítja az oxigént, de a leadásához CO2 részvétel is kell, különben nem tud hasznosulni a levegő!

Viszont te kifújod, mert szájon át, gyorsan még több Oxigént szeretnél belélegezni, de hasznosítani nem tudod, mert a kilégzéssel kifújtad a CO2-t is!

Miért alakulhat ez ki? 

Stressz miatt, ahogy fentebb már írtam. Normál esetben orron át lélegzünk, szájlégzés csak stresszhelyzetben és rövidtávon, vagy nagy fizikai megterhelés esetén, viszont utána visszaáll. Ma állandósult a stressz, nincs megnyugvási szakasz. Mellkasi légzésnél kisebb mennyiségű oxigént tudunk felvenni, ezzel szemben az orrlégzés a tüdő aljára viszi le a levegőt, ahol több a levegőt felvevő léghólyagocska. 

Kialakulhat azért, mert szimplán megszoktad, és szerinted így könnyebb, vagy mert amúgy sokat beszélsz. Beszéd közben nincs más lehetőséged, csak szájon át venni a levegőt. Lehet, hogy egy kis odafigyelésel vissza tudnál állni az orrlégzésre!

És még egy plusz, hogy az orrunkon keresztül lélegezzünk: az orrmelléküreg a Nitrogén-monoxid termelésének a helye. A szájon át lélegzők ebben nem részesülnek!

A Nitrogén-monoxid egy olyan gáz, amely testünkben az artériák falában és az orrjáratokban termelődik, erőteljes értágító hatása van, ezáltal csökkenti a vérnyomást és pulzust! A gyulladáscsökkentésben és immunvédekezésben is óriási szerepet kap és még számos előnyös hatása van ránk nézve.

Úgyhogy azt mondanám így a végére, hogy először a helyes légzést kell tudatosítanunk magunkban és aktiválnunk, amely megteremti az agy és a core közötti kapcsolatot. Gondoljuk át, melyik csoportba tartozunk, orr vagy szájlégző. Mérjük meg, 60 mp alatt hányszor veszünk levegőt nyugalmi helyzetben. Majd ha ez megvan, a sporttal és légzéstechnikákkal tudunk CO2 toleranciát növelni, és lassítjuk a légzést. 

Közben pedig tartást javítunk: hisz egy előre esett vállnál csökken a tüdő kapacitása is. Minden mindennel összefügg :)

Nincs core stabilitás helyes légzés nélkül, mert ez egy és ugyanaz.