Pár fontos infó a köpölyözésről

2023.02.17

Sokan kérdeztétek, hogy használok e a kezeléseken köpölyt, és hogy ez tényleg méregtelenít e, milyen haszna van, amellett, hogy sajnos gyakran véraláfutásokat okoz....
Mostanában nagy divat a méregtelenítés, de öntsünk tiszta vizet a pohárba: a köpöly NEM méregtelenít.
Helyileg javítja az anyagcserét mivel vérbőséget okoz az adott területen, szövetet mobilizál, az ingereken keresztül propricepciót javít, valamint fájdalmat csillapít, de erről lejjebb részletesen.
Ez egy trakciós terápia tulajdonképpen, egy olyan ingert ad, ami egyáltalán nem a szokásos: egy húzó/nyújtó inger, amely a köpöly vákuum hatása miatt valósulhat meg. 

Kétfajta köpöly van, a csúszóköpöly, ami gumi vagy szilikon, vagy a statikus köpöly, ami régebben üveg, ma már műanyag kis harangok formájában kerül forgalomba. Mindkettőt kedvelem, mindkettőt mozgásban is kombinálom a jobb eredmények érdekében. Az egyik, számomra leghasznosabb terápiás segédeszköz!

Na de nézzük meg a hatásokat közelebbről!

A fasciáról már olvashattatok egy korábbi cikkben, így már tisztában vagytok vele hogy a fascia 3 rétegben van jelen a testünkben, de ismétlésképpen ide teszem a cikkből ezt a részt: "A bőr felől haladva az első egy vékony réteg, ami a bőrt és az alatta lévő zsírrétegeket választja el egymástól, ez a felületes fascia. Ez alatt, mélyebben az izmok között, az izmokat is beborítva, található a mély fasciális réteg. Valamint a harmadik réteg, amely a belső szerveket veszi körül és pozíciójukat rögzíti, a viscerális fasciaréteg. Ezeknek a rétegeknek a megfelelő működéshez el kell csúszniuk egymáson."
A köpöllyel a felszínes fasciát mobilizálom, így a kötőszövet oxigénellátása fokozódik, és a tápanyagok áramlása is sokkal jobb lesz. Adhéziókat - azaz összenövéseket, sűrű összetapadásokat oldok fel. 
Ezért látszik meg a helye és lesz sötétvörös, mert az adhéziók nem rugalmasak, és a bennük lévő kapillárisok elszakadnak, ahogy a trakció megvalósul. Ilyen összetapadások általában operációk után, sérülések után is kialakulhatnak, mert nem használja az ember azt a területet, mert félti, fél a fájdalmas mozgásoktól, ráadásul ezek elég gyorsan kialakulnak. 

Az ülőmunka is ilyen immobilizáló tényező!!! A testünkben sok izomnak kell egymással összhangban mozognia, de ha a fentiek miatt összetapadások vannak jelen, akkor ezek gátolni fogják a mozgásomat. Nem lesz meg a teljes mozgástartományom, a mozgás egyre beszűkül és fájdalmassá válik. Ezeket az adhéziókat keresem meg és szabadítom fel a köpölyökkel. Mindeközben javul a nyirokelfolyás, hiszen a nyirokutak a felszínes fasciában vannak. Ha a kötőszövet nem jól átjárható, a keringési folyamatok nem tudnak jól megvalósulni.
Az ödémás területek pont ilyenek, emiatt feszülnek és fájdalmasak, mivel felhalmozódik a pangó nyirokfolyadék.
Mivel én a szövetek átjárhatóságát javítom a köpölyökkel, ezért a szövetek és az agy között is gyorsabb lesz a kommunikáció. Az idegsejtek az ingereket gyorsabban tudják eljuttatni az agyba, ezért jobb lesz a mozgásom, a köpöllyel való mozgásban pedig megpróbáljuk rövid úton az összenövéseket / összetapadásokat is megszüntetni. Tehát nő a mozgásterjedelem, javul a mozgásminőség!
Viszont muszáj a kezelés után otthon is mozgásban maradni, a házi feladatokat, amit kapsz, azokat szépen csinálni, mert amit elértünk a mozgásterjedelemben, azt meg kell tartani!