Miért olyan érzékeny a vállízület?

2020.03.16

Mivel az ízület nagyon nagy mozgásterjedelmet ad, ezért ezek az izmok szintén nagy igénybevételnek vannak kitéve, tapadó inaik a csontok által is sérülhetnek. Ezt elkerülendő, az ízületben elhelyezkedő bursák (nyáktömlők) fontos feladata, hogy az általuk termelt nyálkaréteg a súrlódó felületeket csúszóssá tegye. 

A nagy mechanikus terhelésnek kitett testrészeken ez nagyon fontos funkció!
Ezek a bursák is érzékenyek, begyulladhatnak, amikor egymás után sokszor végzünk egy mozdulatot, és túlságosan megterheljük az érintett ízületet.
Az inak gyulladására lehet következtetni akkor, ha a kar oldalra emelésekor a vállban fájdalmat érzünk és az a felkarba sugárzik. Ilyen esetben szimpla hétköznapi mozdulatok is nehezünkre esnek, pl. a fésülködésnél, vagy az autó biztonsági övének becsatolásánál akadnak nehézségeink.
A bursa gyulladása során az izom nem tud súrlódás nélkül működni, és mivel túlzottan óvjuk és vigyázunk rá, az izom veszíteni kezd erejéből, meszesedés alakulhat ki, és mozgás közben előjöhet egy "kattogó" hang.


A vállízület egy gömb vagy szabadízület, amely minél nagyobb mozgásterjedelmet tesz lehetővé a karnak. Ez egy laza és bő ízület, amit a tartó szalagok érdemben csak elöl erősítenek, ezért sokkal sérülékenyebb, mint mondjuk más teherviselő ízületeink (térd, csípő).

De lássuk részletesebben!

​Az ízületet egy vápa és egy fej alkotja: ebben az esetben a vápát a lapocka biztosítja, amely rendkívül sekély, a fejet pedig a felkarcsont szép gömbölyű feje képzi. A sekély vápa miatt rendkívül instabil ez az ízületünk sajnos.
Az ízületet stabilizálni a körülötte lévő izmok erősítésével és nyújtásával tudjuk. Ha helyreállítjuk az izmok megfelelő állapotát és működését, már tettünk egy lépést magunkért és a fájdalommentes vállakért. 

​Lássuk milyen izmokról van szó!
Elsősorban a rotátorköpeny izmairól, amely négy izmot jelent, és melyeknek fő feladata, hogy a vállízület fejét a vápában tartsák. (A teljesség kedvéért: lapockatövis alatti/feletti izom, kis görgeteg izom és a lapocka alatti izom alkotja a rotátorköpenyt, ahogy a csatolt képen is láthatod.)

​Izmok rövidülése

A rotátorköpenyt alkotó izmok és inak is hajlamosak megrövidülni, ami miatt a váll mozgása is beszűkül, ami fájdalommal jár. Ebben az esetben muszáj nyújtó gyakorlatokat csinálnunk, hogy csökkenjen az izomfeszülés és az ezáltal generált fájdalom. Ha ez a problémánk, ezen akár már az első alkalommal tudunk segíteni speciális nyújtással, nem úgy, mint mondjuk egy bursa gyulladásnál, ami hosszadalmasabb.

"Befagyott váll" szindróma

Ebben az esetben az ízületet körülvevő kötőszövetek gyulladásba kerülnek, megvastagodnak, merevek és kötöttek lesznek, ezzel korlátozva az ízület mozgását. A fájdalom és a merevség miatt nem tudjuk mozgatni a karunkat, így az ízület egyre inkább "fagyottá" válik.

Legintenzívebben reggel jelentkezik, mozgásra pedig fokozódik. A vállízület mozgása beszűkül, először a kifelé forgatás, majd az oldalra emelés is kivitelezhetetlenné válik. Gyógyulása lassú folyamat, 1.5-2 évig is elhúzódhat.

Kiválthatja korábbi sérülés, műtét, vagy hosszantartó rögzítés, ami alatt nem tudott mozogni az ízület. Az esetek másik felében viszont nem mutatható ki semmiféle konkrét kiváltó ok, egyszer csak jelentkeznek a tünetek, lehetséges, hogy valamiféle pszichés, lelki hatásra következményként.


Összefoglalva tehát a váll és vállövi fájdalom / mozgásbeszűkülés lehetséges okai:

- mozgáshiány, az ízületnek nem használjuk ki tartósan a meglévő mozgástartományát

- bursitis gyulladás (a bursa, azaz az izomtömlő gyulladása)

- túlterheltség

- traumák: törés, rándulás, ficam, izomhúzódás, izomszakadás 

- izomegyensúly felbomlása, ill. emiatti instabilitás

- meszesedéses folyamatok (különösen a rotator köpeny inai)

- befagyott váll szindróma

- nyaki gerinc elváltozásai, betegségei

Mit tehetünk?

A gyulladás megszüntetése után mozgástartományt növelünk. Rotátorköpeny erősítés, stabilizálás és komplex gerinctréning speciális feladatokkal. 

A sérülések megelőzése szempontjából is fontos a rendszeresen végzett gerinctréning, mely a törzsizomzat gyenge izmainak erősítésével csökkenti a későbbi sérülés veszélyeit. Ha jó kondícióban vannak az izmok, nehezebben sérülnek meg. 

Azt gondolom, hogy érdemes ezeket megpróbálni inkább, mint hosszú hetekig, hónapokig együtt élni a vállfájdalommal.